Pages

February 26, 2012

Korea vaihtomaana: plussat ja miinukset

Olen jo Katan kanssa tehnyt tästä postauksen: Lue se TÄÄLLÄ. Minulta kuitenkin kysyttiin omaa versiota tästä, joten voisin nyt kirjoittaa. :) Koitan kirjoittaa lyhyesti ja selvästi. Lopussa taas vastailen kysymyksiin ja... niin. Muutamat kuvat ja sepitykset mitä koreaan liittyvää oon lähi viikkoina tehnyt!

PLUSSAT

1. Oma ulkonakö ja ulkomaalaisuus. Suurin osa korealaisista pitää ulkomaalaisista, ja esimerkiksi koulussa julkkiksen asema on taattu.
2. Ruoka. Korealainen ruoka on aivat älyttömän ihanaa, jos pidät tulisesta ruuasta.
3. Kieli. Korean kieli on mielestäni tosi kaunis. Paikalliset ovat ihan haltioissaa, jos ulkomaalainen osaa muutamankin fraasin heidän kielellään.
4. Miehet. Keskimäärin korealaiset miehet osaavat (minun mielestäni) pukeutua paremmin kuin keskimääräinen suomalainen mies.
5. Hintataso. Suomeen verrattuna korean hinnat ovat kuin taivas. Vaatteet, ruoka, karaokessa käynti...
6. Ostosmahdollisuudet. Valinnan varaa on kaikessa paljon. Suomessa tuntuu, että käikki ostavat vaatteensa tietyista kaupoista, mutta Koreassa mahdollisuudet ovat rajattomat.
7. Eikoinen vaihtoehto. Onhan se hienoa sanoa tutuille ja muille, että olet menossa/käynyt Koreassa. Ei siitä mihinkään pääse.
8. Korealaiset kaverit. Koreassa kaveruus on erilaista kuin Suomessa. Tätä en osaa selittää kirjoittamalla, vaan se pitää itse kokea.
9. Kirkko. Korealainen kirkko pyörii täsin kirkkolaisten yhteistyön voimin. Kirkkohenki on aivan mahtava ja kaikki tuntevat toisensa. Nuorilla omat palveluksensa ja kaikki ovat keskenään hyvä kavereita.
10. Kulttuuri ja historia. Temppelit, Korean sota, kansallispuvut yms ovat erittäin mielenkiintoisia. Keskellä kaupunkiakin on monia historiallisia temppeleitä tarinoineen. Lumoavaa.
11. Maisemat. Vuoria ja korkeita rakennuksia joka paikassa. Keväällä kirsikankukat ovat älyttömän kauniita.
12. Koulupuku. 'What to wear' ei kuulunut vuoteen minun sanavarastooni.

MIINUKSET

1. Koulu ja koulukaverit. Paikallisilla lukiolaisilla ei yksinkertaisesti ole aikaa sinulle. Opiskelu on heidän elämänsä, ja siihe heidän päivänsä kuluvat aamu seitsemästä ilta kymmeneen asti.
2. Tylsyyys. Ykköskohdan takia elämä voi olla erittäin tylsää. Myös oppitunnit ovat erittäin tylsiä, koska kielimuurin takia luentomaisten oppituntien kuuntelu on tuskaa.
3. Oppitunnit. Opettaja puhuu yksinään 50minuuttia putkeen. Paikallisetkin oppilaat nukkuvat tylsyyttään.
4. Ulkonäköpaineet. Korealaiset ovat super laihoja suomalaisiin verrattuna (huom. minä olin isohkon kokoinen Koreassa) Korealaisten hiuksetkin näyttäisivät aina olevan tosi hienosta ja vaatteetkin on nätit ja yhyy. Ulkonäköpaineet iskee tosi kovaa.
5. Kielimuuri. Harva vaihtari osaa koreankieltä kunnolla ennen Koreaan menoa. Paikalliset eivät taas osaa englantia ja sen seurauksena tulee välillä ymmärtämis vaikeuksia.
6. Ikähierarkia. Vanhempia pitää kunnioittaa. Vanhemmille pitää puhua eri tavalla kuin nuorille. Vanhemmat ovat kunkkuja. Vanhemmat sitä tätä ja tuota. (Kaikkiallahan vanhempia tulee kunnioittaa! Koreassa taas JOTKUT vanhemmat tietävät tämän ja osavat käyttäytyy jopa ylimielisesti nuorempia kohtaan yms.)
7. Koulun säännöt. Ei meikkiä. Ei hiustuotteita. Opettaja on jumala. yms. Mun koulussa myös ruumiillinen rankaisemiinen oli sallittua.
8. Kylmyys, kuumuus ja talojen ilmastointi. Ikkunat ovat liukuikkunoita, joten niistä fuskaa kesät talvet. Sisällä on talvella erittäin kylmä ja kesällä kuuma. Kuumuus ei ollut niin paha ongelma, mutta talven kylmyys kylläkin. Koulussa joissain luokissa ja vessoissa lämpötila lähenteli nollaa.
9. Ulkomaalaisuus. Kyllä, tämä on myös miinuus. Kaikki kohtelevat sinua ulkomaalaisena, ja se rupeaa tietyissä tilanteissa ärsyttämään. Välillä olisin halunnut, että minua olisi kohdeltu ihan ihmisenä, eikä yli-jumala-ulkomaalaisena.
10. Korean YFU. Korean päässä YFU ei toimi kauhean hyvin. Suomen YFU I you, mut Korean päässä hommat vaan eivät toimineet.
11. Henkinen ikä. Korealaiset lukiolaiset käyttäytyvät välillä kuin ala-astelaiset. Ihan hauskaa sinänsä, mutta välillä olis ollut ihan kiva, jos se luokassa vallinnut sirkus olisi tauonnut edes vähäksi aikaa.
12. Sairastuminen. On hyvin mahdollista, että sinun tulee mennä myös kipeänä kouluun.
13. Siisteys. Koulun siivosivat oppilaat, ja voitte vaan kuvitella kuinka hyvin teini-ikäiset jaksavat sen joka päivä siivota. Likaa oli joka paikassa ja lattiat lainehti likavedessä ja hyi.
14. Sukupuoliroolit ja erottelu. Tyttöjen pitää olla prinsessoja ja poikien super atleettisia sotilaita. Tämän huomaa varsinkin koulun liikkatunneilla.
15. Päivärytmi. Korealaisten hektisen elämäntyylin takia on hyvin mahdollista, että vaihtari menee nukkumaan siihen aikaan, kun muu perhe vasta tulee kotiin.
16. Ruoka-hygienia. Mun perheessä esim säilytettiin keittoja sun muita ruokia huoneen lämmössä, koska "jääkaappiin ei mahdu ja ei ne nyt viikossa pilalle mene" Niin joo.

No juu. Siinä suurimmat plussat ja osa miinuksista. Tuolta merkinnän alussa olevasta linkistä löytyy enemmän miinuksia ja tarkemmat selitykset niille.


Mä oon ollut nyt 1½kk Suomessa, ja kulttuurishokki painaa yhä päälle. Suomessa asuminen tuntuu niin väärältä, ja ajatukset aina karkaavat Koreaan. Korealaisiin kavereihini olen pitänyt tosi vähän yhteyttä, mutta olen katsonut telkkarista Arirangia (kaapeli telkkareissa pitäisi näkyä!) ja kävin K-citymarketista ostamassa Korealaisia kimchi-noodeleitä. Olen myös suunnitellut meneväni kesällä Koreaan ja se riippuu enää majapaikan löytämisestä. Siitä lisää sitten myöhemmin, kun asia edistyy. ^^

Autokoululta.
Korealaista kimchi ramenia. K-citymarketeista ja supermarketeista pitäisi löytyä. Hinta taisi täälläpäin olla 1.09€.

Ei kai tässä muuta. Merkintöjö on blogiin tulossa tässä lähiaikoina jos jonkinlaista! Hihi~ Vastailen vielä teidän kysymyksiinne, ja sitten menen jatkamaan hiihtoloman viettoa! Loma taitaa mennä kouluhommia tehdessä ja ajamista opetellessa.

Tiedätkö mitä Katalle kuuluu?
- Kata taisi itsekin kirjoittaa blogin ihan äskettäin! Hän myös painii paluu-kulttuurishokin kanssa, mutta muuten hänelle kuuluu ihan hyvää. ^^

Mulla olis viel tämmönen tyhmä kysymys et kuinka on, jos meet sinne vuodeks vaihtoo nii pitääkö sit kuiteski vaik jos lähtee lukion tokaks vuodeks nii mennä se vuosi uudestaa suomes vai kuinka toi homma menee?
- Aloitan kliseellä, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Hehe~ Koreaan lähdetään keväällä ja koska lukiot ovat yleensä(aina?) jaksollisia, saat jaksot yleensä hyvin sumplittua vuotesi kanssa. Itse lähdin 3. jakson jälkeen ja palasin sopivasti ennen 4. jakson alkua. Kurssikertymässä olen omanikäisiä kavereitani vuoden jäljessä, joten nyt suurin osa kursseista on itseäni nuorempien kanssa. Voisi kuvitella, että vaihtovuosi on kuin välivuosi. Jatkat koulua siitä, mihin sen ennen lähtöä jätit.

Osaatko puhua miten hyvin koreaa ja miten opettelet kieltä ?
- Osaan kommunikoida korealaisten kanssa koreaksi jutellen ja kirjoittaen. Sanavarasto on melko heikko, mutta kyllä tällä mun koreankielen taidolla jo pärjää. Nyt Suomessa en ole kerennyt 'opettelemalla oppimaan' vielä ollenkaan. Hyllystä löytyisi vielä kaksi vuotta sitten ostamani kielioppikirjat, mutta säästän ne kesäksi, jolloin minulla on aikaa opiskella. Nyt lähinnä kartutan sanavarastoa kirjoittelemalla korealaisille kavereilleni koreaksi.

Tuli mieleen, et oliko sen haastattelun se enkun kirjotelman aihe vaikee?
- Onnea hakemiseen! Ei sitä enkun kirjoitelmaa kannata jännittää. Sinulla on muutama aihe, mista voit valita itsellesi helpoimman. Essellä vain katsotaan, että osaat jotenkuten ilmaista itseäsi englanniksi. Kukaan ei odota mitään täydellisyyttä! Itselleni valitsin aiheeksi minun normaali päiväni tms.

Miten pitkään sulla kesti osata koreaa?
- Riippuu vähän siitä, että mikä lasketaan osaamiseksi. Itse en vieläkään laskisi, että kunnolla osaan koreaa. Jos taas 'osaaminen' lasketaan siitä, milloin pystyt hoitamaan jokapäiväisiä asioita koreaksi, niin varmaan 4kk Koreaan lähdön jälkeen. Kesäloman aikana aloin uskaltaa puhua koreaa ihmisille. Aikaisemmin olisin osannut ihan hyvä hyvin, mutta ujous ja epävarmuus keilen kanssa olivat esteenä tälle.


Kiitos taas kysymyksistä. Olette ihania ♥.

10 comments:

  1. tuli meileen vielä sellanen kysymys, että oliko koreaan lähtö silti hyvä päätös, vaikka miinuksia löytyi noinkin paljon? jos nyt saisit valita olisitko lähtenyt, mitä vastaisit? kiitos jos vastaat, sulla on kiva blogi:)

    ReplyDelete
  2. Tää oli mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! :)
    Oon itse ainakin näillä näkymin lähdössä Koreaan vuosivaihtoon heinä-/elokuussa, ja ihan hyvä päästä lukee vähän näistä huonoistakin puolista, että voi valmistautuu henkisesti (vaikka osasta näistä oonkin kyllä ollu ihan tietonen, ja tienny että ei se vaihtovuosi siellä mikään helppo juttu ole)

    Mitä juttuja kannattaisi ehkä ihan ensimmäisenä opiskella koreaks, ennen vaihtoon lähtöä? Siis jotain kielioppijuttuja, fraaseja, sanastoa...? :)

    ReplyDelete
  3. Olen ruennut jälleen nauttimaan elämästä ja et uskokkaan minkä helpotuksen minulle toit. Ehkä minulla sittenkin on mahdollisuus päästää sinne koreaan :) I'm so happy now! :3

    ReplyDelete
  4. hehhee, meilläki näkyy Arirang! Oon ihmetelly aina sitä kanavaa, vaikka onhan se viihdyttävä!
    Jotenkin vaan se kuva minkä se yrittää antaa Koreasta on jotenkin epäilyttävän puhtoinen ja kiiltävä, kunnon mainostuskanava! D:

    dufferisle.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta :D Onneks sielt tulee välil iha jees asiaaki. haha.

      Delete
  5. Mä lähen Etelä-Koreaan vaihtoon vuodeks lukion toisella tai kolmannella. Ootan innolla. Nyt opiskelen ahkerasti koreaa. Onko korean kieli muuten vaikeaa ja kuink nopeasti sitä oppii puhumaan suht hyvin? Kiitos jos vastaat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hienoa, lisää korea vaihtareita. :) Kieli ei sinänsä ole vaikeaa, kunhan vain tajuaa sanajärjestyksen (verbi lauseen loppuun). Itse koen mm. saksan kielen paljon vaikeammaksi kuin korean. Minulla meni kunnolla oppimiseen ehkä joku puoli vuotta Koreassa. Itsenäisesti pystyin tietenkin jotain opettelemaan, mutta paikan päällä oppiminen oli paljon helpompaa~

      Tsemppiä sinulle! Jaksaa vaan tehdä hommia niin hyvä tulee :)

      Delete
  6. Paljon se makso jos menit YFUn kautta? Mul ei olis ikinä varaa mennä koreaa vaihto oppilaaks! Haluisin hakee mut ei oo mitää mahikdii saada 7-8 tuhat euroo.. Miten sä pääsit sinne? Paljon sä jouduit maksaa?

    ReplyDelete
  7. Playtech casino review 2021 - jtmhub.com
    It offers the most up to date casino games, and if you want to 전주 출장마사지 get in touch with us, the 사천 출장안마 casino offers you. The casino is rated 울산광역 출장샵 4.6 out of 5 by our members and 서산 출장안마 35%  Rating: 4.6 · 의왕 출장마사지 ‎Review by JTG Hub

    ReplyDelete