Pages

February 10, 2012

Vastauksia kysymyksiin

Kiitos kaikille tervetulo-toivotuksista Suomeen! Kiitos todellaki siitä, että otte lukeneet mun blogia ja (jos) tulette jatkamaan lukemista. ♥ Tämän postauksenkin jälkeen mulle saa aina esittää kysymyksiä ja postausehdotuksia saa antaa. Mulla on tulossa postausta Korean plussia ja miinuksia, yleiskatsaus mun vuodesta ja millainen Korea on vaihtomaana. Toivottavasti jaksan ja kerkeän tekemään ne tässä jossain vaiheessa. Tässä on hieman lukio ja autokoulu kiireitä. :)

Olen jaksanut kysymykset kahteen eri aihealueeseen, mutta muuten ne ovat täysin randomissa järjestyksessä.


Paluu, nykyhetki ja tulevaisuus
Missä koulussa oot? tuli vaan mielee ku oon iteki lappeenrannasta (tosin käyn amista :D) Miulla olis tarkotuksena lähtee varmaa valmistumisen jälkee Koreaan ja tää seikka on just häirinny; ettei haluu sielt sit enää takas suomee.
- Oon Lyseossa. :) Kotiinlähdön tajuaminen kyllä oli tosi kauheata, mutta kyllä siitä sitten pääsi yli. Vieläkin vaan haluaisin takaisin Koreaan, mutta kyllä tää tästä kerran pakko on olla täällä. Pääseehän sinne sitten uudestaankin... Rohkeesti vaan sinne Koreaan, ei sitä paluuta tarvitse vielä miettiä!^^

Ois kiva kuulla iha ekasta kokonaisesta suomi-päivästä, et millane olo oli ku aamulla heräs ja muutenki fiiliksiä
- Tästä nyt tasan kuukausi (ohhoh..) joten en tarkalleen muista. Ensimmäisenä päivänä heräsin aikaisin ja olo taisi olla todella omituinen ja surrealistinen. Ekana päivänä iskä vei mut kaupungille ostamaan kännykkää ja käymään kirjastolla. Ihmiset näyttivät oudoilta, pukeutuivat tyhmästi ja puhuivatkin päälle ihan oudosti ja oudolla murteella! (puhuin kokonaisen vuoden Katalle [Porista] ja se murre jäi itsellekin vähän. Vieläkin puhun välillä mä/sä) Muuta en tähän hätään muista ensimmäisestä päivästä. Outoa oli.

Ootko yhtään harkinnu et sit iha oikeesti menisitki Koreaan yliopistoon?

- En ainakaan siten, että suorittaisin kokonaisen tutkinnon siellä. Vaihtoon olisi kyllä tarkoitus mennä ainakin vuodeksi, jos elämäntilanne sen sallii. Mitään tarkkaahan mulla ei ole vielä suunniteltuna, joten onhan tuo koko tutkintokin vielä yhtenä mahdollisuutena tietenkin. :)

Oliko paha jetlag?
- Mennessa ei ollut melkein ollenkaan, joten odotin helppoa paluuta tän suhteen, ja sitä se ei ollut. Iltapäivällä rupesi väsyttämään jo viiden maissa ja heräsin aina ennen seitsemää. Tätä jatkui lähes viikon! :|

Ja aiotko jatkaa viel bloggaamist reissu jälkee?
- Kyllä! Aina jos täällä Suomessa minulle tapahtuu jotain Koreaan liittyvää, käyn reissulla Koreassa, innostun kirjoittamaan tästä vaihtovuodestani lisää yms... Koreaan liittyvää tavaraa tänne tulee siis tulevaisuudessakin, vaikka olen itse nyt Suomessa. :) Tykkään kirjoittaa tätä, joten miksikä heittämään tätä bittiavaruuteen.

Ootko ikinä miettinyt muuttavas koreaan asumaan?
- Pysyvästi en. Tulevaisuus nyt onneksi/harmiksi sattuu olemaan arvaamaton, joten ei sitä oikein tiedä. Jos päädyn jonain päivänä päädyn parisuhteeseen korealaisen miehen kanssa, joka haluaa asua Koreassa, niin siinä tilanteessa Koreassa asuminen pitää tietenkin ottaa mukaan suunnitelmiin. Tällä hetkellä jos pitäisi sanoa, en haluaisi asua loppuelämääni Koreassa ja esimerkiksi Korean kansalaisuuden hankkiminen on suuri ei. Sen verran parempi tuki- ja koulujärjestelmä yms. täällä Suomessa on. (riippuu niin miehestä... rakkaus taitaa olla aika suuri juttu nimittäin)

Onko jo tullu paha kulttuurishokki?
- Paluushokki tuli heti ensimmäisenä päivänä ja taitaa jatkua edelleen. En oo vielä oppinut nauttimaan Suomesta olosta. Onneksi mulla on lukiossa puolet kursseista kakkosten kanssa, ja vanhat kaverit ja jopa tutut on ottanu mut siellä tosi hyvin vastaan. Auttoi tosi paljon kouluun palaamisessa, muute paluushokki olisi varmaan vieläkin hirveämpi.

Aiotko mennä viel jossaa vaihees sun elämää takas koreaa ?
- Ehdottomasti. Milloin? Ei mitään hajua. Riippuu täysin raha-, opiskelu- ja työtilanteesta. Katsoopi nyt. Tällä hetkellä tähtäimenä olisi nyt tuleva kesäloma, mutta rahaa ja lyhyttä työtä pitäisi saada. Hm..


Korea vaihtomaana ja minun vuoteni siellä

Mää oonki miettiny et ootko sä ees varsinaisesti koulua käynykkää täs vajaan kuukauden aikana, eli tuleeks siin vaihtarivuodes kans mukana semmonen "kotiutumisaika" sekä Koreas et Suomes?
- Joo. Koreaan mennessä meillä taisi olla jopa pari viikkoa (?) aikaa ennen kuin koulut siellä alkoivat. Suomeen palatessa riippuu täysin omasta oppilaitoksesta. Mulla sattui meidän lukiossa 4. kurssi alkamaan vasta nyt ja sain pidettyä lomaa melko pitkäänkin. Jos koulu olisi sattunut alkamaan paluu-viikolla, niin eiköhän sinne oltaisi menty jo silloin...

Koitko vaihto aikanasi romansseja?
- Ei mulla ollut mitään. :) Lähes kaikki mies-jutut taisivat päätyä tänne blogiin, haha.

Haen Koreaan vaihtariks vuodeks 2013, mutta jos ne kattoo todistustani, niin....
- Todistuksesta pitää näkyä, että et pistä koulua täysin ranttaliksi. Ei siinä mitään huippu numeroita tarvita, mutta kyllähän se on aina parempi, jos opiskelumotivaatio näkyy numeroissa. Mitä jos vaihtoon päästettäisi joku, jolla on huonot numerot, käy harvoin tunneilla yms ja sama meno jatkuisi vaihto-maassa? Eihän siitä mitään hyvää seuraisin. :)

Tiedätkö nyt koreaan menevien/menneiden blogeja tai twittereitä tai mitään?
- Suvin blogi. Muita en ainakaan vielä tiedä.

Oisin kiinnostunu et mihin lukioon koreassa menit, ja mihin muut (suomalaiset) vaihtarit ?
- Seoulissa meillä ei ollut kuin Niklas, ja hän oli poikakoulussa (veikkaan, että kysyjä on naispuoleinen henkilö. Jos olen väärässä, korjaa ^^) Minä ja Kata ei oltu Seoulissa, vaan Seoulia ympäröivässä provinssissa. Minä olin Yatap high schoolissa ja Kata olin BongIlCheon high schoolissa. Loput suomalaiset olivatkin sitten Daegussa. Jos haluat tietää muut koulut, missä meitä vaihtereita (muista maista) Seoulin alueella oli, niin laita mulle sähköpostia, lisää facebookissa tms. Molemmat löytyy tuosta blogin oikeanpuoleisesta sarakkeesta.

Oliko Korean YFU niin paha kun on sanottu?
- Kyllä. Mun kohdalla he toimivat suhteellisen hyvin, mutta kaikilla muilla oli jonkin näköisiä ongelmia. Korean YFUlla on omat sääntönsä (pese jalat aina kun tulet kotiin) yms. mutta niistä kannattaa mieluummin sopia ihan host perheen kanssa. Mun hostit vaan naureskeli joillekin säännöille ja sovittiin omat. Mun kohdalla suurimpia ongelmia Korean YFUn kanssa oli yhteydenpidon ja muu informointi. Sain tietää tapahtumista tosi myöhään jos silloinkaan yms. Muilla sitten olikin vakavampiakin ongelmia esim mokailua isäntäperheiden vaihtamisen kanssa yms. Korean YFUsta olisi mulla muutakin sanottavaa, mutta turha (ja tyhmä) siitä on täällä internetissä jauhaa. Itselläni homma toimi ja tykkäsin ihan suurimmasta osata sen pään työntekijöistäkin. Lisäksi vielä, että minulla ei ole yhtään huonoa sanaa Suomen YFUsta. Suuret kiitokset vaan sinne!
:)

Oliko vaikea sopeutua?
- Ei ollut. Johtui iha mun täydellisestä, mahtavasta, ihanasta isäntäperheestä. He saivat mut tuntemaan itseni kotoisaksi ja ottivat muutenkin mut nopeesti mukaan. Vaikein sulateltava oli korealainen koulusysteemi. En pitänyt siitä alusta, enkä hyväksy sitä näin vuoden jälkeenkään, opin vain elämään sen kanssa. Koulussa oli myös vaikea sopeutua sen takia, kun kaikki kohtelivat niin erikoisesti. (duh, ainut ja vielä ensimmäinen ulkomaalainen nuori siellä)

Lähestykö ihmiset sua vai pitikö sun alkaa jutustelemaan ja tutustumaan ihmisiin?
- Lähestyivät minua. Oman ujouden ja alussa lähes olemattoman koreankielen-taidon takia en itse uskaltanut lähestyä montaakaan ihmistä. Kyllä niitä kavereita siellä koulussa ja kirkossa sai ihan vain olemalla ulkomaalainen! Jos kerran kaduillakin tulivat tuntemattomat juttelemaan, haha.

Sit kans oliko rankkaa koulussa, ja ylipäätänsä haluaisin kuulla niinku kaunistelemattoman version tosiasioista että millasta siellä on.
Vastasinkin jo sinulle tähän tuolla kommentit osiossa. Tästä on tulossa postaus tänne blogiin joskus tulevaisuudessa. Nyt vastaan tämän verran: Korealainen koulu on tosi rankkaa ihan kenelle vaan. Ulkomaalaisille lähinnä kielen osaamattomuuden ja tylsyyden takia (sitä tylseeden määrää ei voi kärsiä. Miettikää tilanne: istut kahdeksan tuntia paikallaan, tuojottaen eteenpäin ja kuunnellen kun opettaja möngertaa jotain, mistä et saa lähes sanaakaan selvää) Tylsyys hoitui onneksi sillä, että jossain vaiheessa tajusin alkaa lukemaan kirjoja ja opiskelemaan itsenäisesti koreaa, mutta silti kyllä oli tylsää ja puuduttavaa. Paikallisilla on sitten rankkaa ihan tuntimäärien kanssa (opiskelua pahimmillaan aamu 7 ilta 10 asti). En suosittele lukio vaihtoa Koreaan kenellekään. Menkää mieluummin yliopistosta... :/ Kyllä tuolta Korean lukiosta muutamat hullut selviävät, mutta rankkaa se on kaikille. Yees. Lukiosta sun muusta Korea-elämästä juttua myöhemmin sit!

Mikä oli vuoden aikana vaikeinta?
- Tylsyys. En edes tiennyt, että ihminen voi olla niin tylsistynyt. Koulusta laitoinkin jo edelliseen kysymykseen, mutta siihen en laittanut mitään koulun jälkeisestä elämästä. Pääsin kotiin neljältä, ja sen jälkeen olinkin loppupäivän yksin (tai host äidin kanssa). Monet korealaiset ovat niin kiireellisiä, että ei heillä ole aikaa viettää aikaa sun kanssa. Yliopistolaisillä kyllä olisi, mutta niiden kanssa ystävystyminen oli mulle vähän vaikeata, koska niitä ei oikein missään tavannut ikinä. Telkkariakaan ei aina viittinyt katsoa, kun siitä ei kaikkea ymmärtänyt, ja jos katsoi englanninkielisiä ohjelmia, päässä soi kauhea katumuksen tunne "oot tullu Koreaan asti oppimaan korean kieltä ja siinä sä katsot englanninkielistä tv-ohjelmaa >:|" Huoooh.. Tää vaihe oli alkuinnostuksen ja loppuhaikeuden välissä. Viimeiset muutamat kuukaudet kyllä nautin jokaisesta hetkestä, vaikka mukamas oli tylsää. Kyllä mä joka päivä keksin tekemistä vaikka olinkin paljon yksin. Hehs~

- - -

Siinä oli kaikki kysymykset viimeisestä kahdesta postauksesta. Menen vielä yhden postauksen eteenpäin, josta sain kanssa muutaman kysymyksen. (En taida olla vastannut vielä näihinkään... väi?)
Puhutko nyt mielestäsi sujuvaa koreaa?
- En. Osaan kommunikoidan ihmisten kanssa kasvotusten ja kirjoittamalla, ja se riittää for now. Tarkoituksena on kyllä tulevaisuudessa opiskella ihan täyteen sujuvuuteen asti, mutta se saa nyt vähän väistyä lukion tieltä. Joka päivä kuitenkin oppii uutta, ja korea on selvästi mun lempi kieli, ja sitä en oo heittämässä romukoppaan! Sen verran hyvä pohja mulla tällä hetkellä on, että tästä on erittäin hyvä jatkaa! :)

Mitä tuossa pulpetissa mahtaa lukea? Saikohan hän rangaistuksen, kun töhri pulpetin?
- "To Jaana. Mul ei oo paperia :( Moikka Jaana~ Tuun kaipaamaan sua. Sun täytyy ottaa kuva tästä viestistä! ^^ Olen viisas. Toivon, että voit hyvin myös kun menet Suomeen. Umm.. mä aion kanssa voida hyvin. Moikka. From Seohwa." En ainakaan tiedä, että hän olisi jonkun rangaistuksen saanut. Mutta joku raukkahan tuon joka tapauksessa joutuu pyyhkimään tuosta pois...


Jees. :) Mulla on nyt eka viikko autokoulua ja eka puol viikkoa koulua takana. Ei oo helppoo vieläkään, mutta iha positiivisillä fiiliksillä tässä mennään kohti tulevaisuutta! Katsoo nyt mitä hienoa tässä keksii. Huomenna olisi suunnitelmissa paluu valmennus ja siellä pitäisi nähdä ainakin Kataa ja Niklasta. Jee!

9 comments:

  1. Mhiih kiitos vastauksista :3
    Tässä ainakin on yksi blogi, jonka kirjoittaja on menossa Koreaan tänä vuonna: http://geekysweetly.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Tai korjaan, oletan että hän on menossa Koreaan.. xD
    Yhy liian innoissani spämmin D:

    ReplyDelete
  3. oii kivaa et vastailit! :) tiedätkö mitä katalle kuuluu?

    ReplyDelete
  4. Hmm sieltä Suvin blogista löytyy kaksi linkkiä muihin Koreaan menevien blogeille. nimiä en nyt muista, mutta siinä henkilö-esittelu hommas ne kuiteski mainitaan. :D

    Ja tosiaan kiitoksia paljon vastauksistasi kysymyksiin! :)))

    ReplyDelete
  5. mulla olis viel tämmönen tyhmä kysymys et kuinka on, jos meet sinne vuodeks vaihtoo nii pitääkö sit kuiteski vaik jos lähtee lukion tokaks vuodeks nii mennä se vuosi uudestaa suomes vai kuinka toi homma menee?

    http://me-morethanmusic.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. osaatko puhua miten hyvin koreaa ja miten opettelet kieltä ? :)

    ReplyDelete
  7. Huomenna lähtee postissa menee hakemus paperit. :P

    ReplyDelete
  8. Tuli mieleen, et oliko sen haastattelun se enkun kirjotelman aihe vaikee?

    ReplyDelete
  9. miten pitkään sulla kesti osata koreaa? :Dd

    ReplyDelete